ik ben een sluier:
het project
 
 

ik ben een sluier:
foto, dans & performance

‘Ik ben een sluier’ is een multi-mediaal samenwerkingsverband tussen het Amana Dance Theatre enerzijds en Philip Demeester anderzijds, op initiatief van a2o-cultuur(t)huis, en open voor iedereen. Gedurende één jaar zullen de deelneemsters een dansante, fotografische, literaire en filosofische zoektocht ondernemen naar betekenis, wezen en verschillende uitdrukkingsvormen/interpretaties van ‘sluier’. De deelneemsters zijn in eerste instantie de leerlingen en medewerksters van het Amana Dance Theatre en het publiek van a2o-cultuur(t)huis, maar het project staat open voor iedereen die zich in het thema en de werkwijze kan terugvinden. Er hebben zich al een 20-tal actieve participanten aangemeld.

- Het Amana Dance Theatre is één van de leidinggevende gezelschappen voor oriëntaalse dans in Vlaanderen. Het is wekelijks actief in Deurne, Mechelen, Turnhout en Leuven. Voor danseres en pedagoge Vera Van den Berghe is de sluier een tweede huid geworden.

- Philip Demeester is niet alleen filosoof van opleiding en dichter van het hart, maar bovenal fotograaf van het bezielde lijf. Hij maakte onlangs het jaarproject ‘...zoals we zijn’, in samenwerking met 7 socio-culturele ontmoetingsplaatsen in Deurne.

- a2o-cultuur(t)huis geeft aan deze kunstenaars én hun publiek (de deelneemsters aan dit project) een plaats waar ze zich geborgen kunnen voelen en hun genialiteit kunnen ontwikkelen. Het is de uitvalsbasis voor hun sociaal-artistiek engagement.

Werkwijze

- In de loop van het jaar zullen een aantal mini-workshops/repetities georganiseerd worden. Daarin wordt telkens een kleine performance uitgewerkt, op basis van de ideeën van de deelneemsters. Iedereen is welkom. Deze performances leiden dan, indien de kwaliteit voldoende is, naar een optreden tijdens de afsluitende happening, naar een foto-sessie, of naar beide.
Iedere performance staat op zich, zodat met een steeds wisselende bezetting naar steeds wisselende invullingen van het thema gezocht kan worden. Het werkproces (de artistieke en inhoudelijk leerschool) primeert, maar het toonmoment is de stimulerende factor.

- Geïnspireerd door het werkproces, de performances en de foto-sessies schrijft Philip Demeester een aantal gedichten en andere teksten rond het thema. Deze worden gebruikt tijdens de afsluitende happening. Hij zal ook minstens één filosofisch essay rond dit thema produceren, te publiceren in het tijdschrift van het Amana Dance Theatre, en op de websites.

 

 
 
thuis in je lijf, thuis in de wereld
 
home | ©2008 Philip Demeester & a2o-cultuur(t)huis