... zoals we zijn: een Deurne Date - fotocarrousel
het project

 
 
Philip Demeester fotografeerde op zeven ontmoetingsplekken in het district deurne niet minder dan 150 mensen. Publiek, personeel, vrijwilligers en naaktmodellen. En dat alles onder het motto: “kijk naar ons, aanvaard ons, gewoon...zoals we zijn.”

Kortom, een stukje deurne, zoals we zijn: van alle leeftijden, van alle kanten van de wereld, met vele geloven en overtuigingen en nog meer persoonlijke levensgeschiedenissen. Maar vooral: met datzelfde verlangen naar een beetje geluk.

Uit deze veelheid van foto’s en verhalen distilleerde Philip twee fotocarrousels.

  • Per ontmoetingsruimte werden 6 foto’s geselecteerd die als minitentoonstelling van de ene naar de andere locatie reizen. Niet alleen de mensen worden geportretteerd, maar ook de ontmoetingsruimtes spelen een rol. In september stelt elke ontmoetingsruimte de foto’s uit eigen huis tentoon.
  • De tweede carrousel toont een 20-tal naaktportretten uit diezelfde 7 locaties. Deze caroussel doet de cultuurcentra (*) aan onder de titel: naakt ...zoals we zijn.

De artistieke ambitie van dit project lijdt geen twijfel. Met een bijna harde belichting en laag kamera-standpunt wordt de vluchtige blik even gestopt, alsof de modellen willen zeggen: kijk eens écht naar mij, met een open blik, en probeer mij te zien, zoals ik ben...

Maar ook het werkproces zélf was op ontmoeting gericht. Voor het publiek in het cultureel centrum was een foto-sessie óp het podium (met het publiek al in de zaal) een leuke ervaring; voor sommige bezoekers in het buurthuis was de foto-shoot misschien de enige keer in hun leven dat ze een professionele opname konden meemaken... Zeker is dat elke opname-sessie telkens voor de nodige animo zorgde, en zoals we weten: animo is de ziel van het samenleven... Deurne Date op z’n best dus.

Dit project is een initiatief van A 2O-cultuur(t)huis en wwerd welwillend ondersteund door het district Deurne, de culturele raad en de cultuurantenne Deurne.

 
 
thuis in je lijf, thuis in de wereld
 
home | ©2008 Philip Demeester & a2o-cultuur(t)huis